10 Euro

De gouden munten van tien euro zijn in Nederland gemaakt vanaf 2002 tot heden. Het zijn herdenkingsmunten die ieder een eigen thema hebben. Zowel de voor- als achterzijde van de munt zijn op dit thema gebaseerd. Naast de gouden munten van tien euro zijn er vaak ook bijpassende zilveren munten van vijf euro, en/of verzilverde circulatiemunten van vijf euro uitgegeven. Afhankelijk van het jaar zijn er één of meer herdenkingstientjes uitgegeven.

In tegenstelling tot de munten van tien gulden die vaak in grote oplage zijn geslagen, zijn die van tien euro vooral gemaakt voor verzamelaars. Alleen in de eerste jaren (2002, 2003) kwam de oplage tot maximaal 30.000. Vanaf 2005 worden jaarlijks slechts 2000-8000 exemplaren geslagen.

Onderstaande lijst geeft een overzicht van de in Nederland uitgegeven gouden munten van tien euro, met name onder Beatrix, met als laatste het tientje van de Vrede van Utrecht. In de periode erna geeft de KNM meerdere malen per jaar nieuwe herdenkingstientjes met de beeltenis van koning Willem-Alexander uit, waarvan een deel in onderstaande lijst terug te vinden is.

 
Ook in andere landen binnen de eurozone zijn gouden munten van tien euro geslagen. Deze hebben een ander formaat, gewicht en gehalte dan de Nederlandse gouden tien euro muntstukken.
Lees verder »