10 euro 2012 - Tulpen

De gouden munten van tien euro zijn in Nederland gemaakt vanaf 2002 tot heden. Afhankelijk van het jaar zijn er één of meer herdenkingstientjes uitgegeven. Net als de gouden munten van tien gulden vanaf 1875 is de diameter 22,5 mm, het gewicht 6,720 gram en is de rand gekarteld zonder randtekst. In 2012 zijn 2000 gouden tien euro munten met het thema Tulpen geslagen.

Ontwerp

Het Tulpen Tientje is in 2012 geslagen ter ere van 400 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Turkije. Het ontwerp van deze eerste herdenkingsmunt van 2012 is van Deniz Seyda Tunca. Kern van het ontwerp is de afbeelding van een munt (dus een munt op een munt) en twee groeistadia van een tulp.

De kopzijde toont een munt met daarop een tulp in bloei, samen met het silhouet van koningin Beatrix. Op de afgebeelde rand van de munt staat de naam van de ontwerpster en het teken van de muntmeester (koerszettende zeilen). Aan weerszijden van de afgebeelde munt staat de tekst BEATRIX KONINGIN DER NEDERLANDEN.

De muntzijde toont een munt met een tulp die nog dicht is, samen met de maan en ster uit de Turkse vlag, als verwijzing naar de herkomst van de tulp. Onder de tulp staat de waarde 10 €. Op de rand van de afgebeelde munt staat wederom de naam van de ontwerpster, nu met het muntteken (mercuriusstaf). Links van de afgebeelde munt staat de tekst 2012 NEDERLAND en rechts staat de tekst TURKIJE 400 JAAR.

Bijzonder aan dit ontwerp is dat het muntmeesterteken niet op de muntzijde staat, maar op de kopzijde. De rand van deze 10 euro munt is gekarteld, zonder randtekst.

Waarde

Op basis van recente aankoopprijzen (zie onder) en de huidige goudprijs kan de waarde van een gemiddeld exemplaar van deze munt geschat worden op een bedrag tussen de € 510 en € 520.

Let op: deze schatting slaat op het bedrag wat een geïnteresseerde koper voor de munt over zou kunnen hebben. Indien u zelf deze munt wilt verkopen, dan kan de opbrengst door aftrek van kosten cq. provisie lager uitvallen. Aan deze schatting kunnen geen rechten worden ontleend.

Bijzonderheden

De winkelprijs bij uitgifte was € 379,95. De munt was verkrijgbaar bij de Koninklijke Nederlandse Munt, maar binnen een week na uitgifte al uitverkocht. De oplage van slechts 2000 exemplaren is het kleinst van alle gouden 10 euro munten. Mogelijk is de munt nog wel verkrijgbaar bij leden van de Nederlandse Vereniging van Munthandelaren.

Aankoopprijzen

In onderstaande tabel kunt u de meest recente aankoopprijzen in ons bestand inzien.
Deze prijzen zijn inclusief alle kosten, zonodig gemiddeld, zonder correctie voor de huidige goudprijs.

DatumLocatieKwaliteit/BijzonderhedenPrijs p/st
12-dec-2013RietdijkProof in originele cassette€ 258