10 euro 2013 - Rietveld

De gouden munten van tien euro zijn in Nederland gemaakt vanaf 2002 tot heden. Afhankelijk van het jaar zijn er één of meer herdenkingstientjes uitgegeven. Net als de gouden munten van tien gulden vanaf 1875 is de diameter 22,5 mm, het gewicht 6,720 gram en is de rand gekarteld zonder randtekst. In 2013 zijn 2000 gouden tien euro munten met het thema Rietveld geslagen.

Ontwerp

Het Rietveld tientje is de tweede herdenkingsmunt van 2013 en de eerste officiële Nederlandse 10 euro herdenkingsmunt met het portret van koning Willem-Alexander. De munt besteedt aandacht aan het werelderfgoed dat door de UNESCO organisatie van de Verenigde Naties als dusdanig is erkend. Deze munt is de tweede uitgifte van een nieuwe serie van negen munten over het Nederlands Werelderfgoed. Als onderwerp is gekozen voor het Rietveld Schröderhuis. Het ontwerp van de munt toont het UNESCO logo en de Europa-ster.

Het ontwerp van deze munt is net als het Grachtengordel tientje van de hand van Tine Melzer. De kopzijde van de munt toont het portret van koning Willem-Alexander te midden van een wereldkaart waarvan de contouren door vingerafdrukken zijn gevuld. Ter hoogte van Europa staan de initialen van de ontwerper (TM). Rondom langs de rand staat de tekst WILLEM-ALEXANDER koning der Nederlanden.

Op de muntzijde gaat de werelkaart verder en staat in het midden het Rietveld Schröderhuis afgebeeld. Boven deze afbeelding staat de nominale waarde van de munt uitgeschreven in letters, met links en rechts het muntteken en het muntmeesterteken. Links boven de afbeelding van het huis staan het UNESCO-logo en de Europa-ster. Onder de afbeelding staat de tekst Rietveld Schröderhuis 2013.

Waarde

Helaas zijn van deze munt onvoldoende recente aankoopprijzen in ons bestand opgenomen. Waarschijnlijk is deze munt dusdanig nieuw dat deze recentelijk niet in de verkoop is aangetroffen. Om die reden is het lastig aan te geven wat deze munt waard is. Ter indicatie van de waarde kunt u kijken bij vergelijkbare munten met hetzelfde ontwerp of uit dezelfde periode.

Bijzonderheden

De winkelprijs bij uitgifte is € 364,95. De munt is verkrijgbaar bij de Koninklijke Nederlandse Munt. De oplage van slechts 2000 exemplaren is net als die van het Tulpen tientje het kleinst van alle gouden 10 euro munten. Indien de munt is uitverkocht bij de KNM, dan is deze meestal nog wel verkrijgbaar bij munthandelaren, zij het soms tegen een hogere prijs.