10 euro 2012 - Beeldhouwkunst

De gouden munten van tien euro zijn in Nederland gemaakt vanaf 2002 tot heden. Afhankelijk van het jaar zijn er één of meer herdenkingstientjes uitgegeven. Net als de gouden munten van tien gulden vanaf 1875 is de diameter 22,5 mm, het gewicht 6,720 gram en is de rand gekarteld zonder randtekst. In 2012 zijn 2000 gouden tien euro munten met het thema Beeldhouwkunst geslagen.

Ontwerp

Het Beeldhouwkunst tientje is de tweede herdenkingsmunt van 2012. De munt is onderdeel van het Europa-ster programma met het thema 'Nederland en de Beeldhouwkunst'. Het ontwerp is van de hand van het ontwerpersduo Hester en Mirjam Mieras,

De kopzijde toont het portret van koningin Beatrix onder de tekst BEATRIX koningin der Nederlanden. In tegenstelling tot de meeste andere ontwerpen is de vorstin op deze munt frontaal afgebeeld.

De muntzijde toont de nominale waarde van de munt, waarbij het thema is benadrukt door het woord TIEN in letters als een scultpuur uit te voeren. Rechtsboven deze sculptuur staat de tekst EURO, een rij van vier munttekens (mercuriusstaf, koerszettende zeilen, europaster en de letter M als initiaal van de ontwerpers) en het jaartal 2012.

Waarde

Op basis van recente aankoopprijzen (zie onder) en de huidige goudprijs kan de waarde van een gemiddeld exemplaar van deze munt geschat worden op een bedrag tussen de € 500 en € 510.

Let op: deze schatting slaat op het bedrag wat een geïnteresseerde koper voor de munt over zou kunnen hebben. Indien u zelf deze munt wilt verkopen, dan kan de opbrengst door aftrek van kosten cq. provisie lager uitvallen. Aan deze schatting kunnen geen rechten worden ontleend.

Bijzonderheden

De winkelprijs bij uitgifte was € 379,95. De munt was verkrijgbaar bij de Koninklijke Nederlandse Munt. De oplage van slechts 2000 exemplaren is net als die van het Tulpen tientje het kleinst van alle gouden 10 euro munten.

Aankoopprijzen

In onderstaande tabel kunt u de meest recente aankoopprijzen in ons bestand inzien.
Deze prijzen zijn inclusief alle kosten, zonodig gemiddeld, zonder correctie voor de huidige goudprijs.

DatumLocatieKwaliteit/BijzonderhedenPrijs p/st
12-dec-2013RietdijkProof in originele cassette€ 252