10 euro 2013 - Vredespaleis

De gouden munten van tien euro zijn in Nederland gemaakt vanaf 2002 tot heden. Afhankelijk van het jaar zijn er één of meer herdenkingstientjes uitgegeven. Net als de gouden munten van tien gulden vanaf 1875 is de diameter 22,5 mm, het gewicht 6,720 gram en is de rand gekarteld zonder randtekst. In 2013 zijn 2000 gouden tien euro munten met het thema Vredespaleis geslagen.

Ontwerp

Het Vredespaleis tientje is de derde herdenkingsmunt van 2013 en de tweede officiële Nederlandse 10 euro herdenkingsmunt met het portret van koning Willem-Alexander. De herdenkingsmunt is geslagen ter ere van het 100-jarig bestaan van het Vredespaleis in Den Haag.

Het ontwerp is van Thom Puckey. Voor de kopzijde ontwierp hij een relatief leeg portret van Willem-Alexander kijkend naar rechts. Het portret is zonder verdere omlijsting, symbolisch voor een koning in aankomst met alle ruimte om te groeien. Rechts van het portret staat de tekst WILLEM-ALEXANDER koning der Nederlanden. Rechtsonder het portret staan het muntmeesterteken, het jaartal 2013 en het muntteken.

De muntzijde is uitbundiger gedecoreerd. Met sierlijke decoratieve letters staat de tekst "100 jaar Vredespaleis" boven een afbeelding van het vooraanzicht van het paleis met op de voorgrond links en rechts twee rechters. Onder de afbeelding staan de woorden "Arbitrage, Recht en Vrede", afkomstig uit verschillende betitelingen van het paleis. Rechtsboven staat de nominale waarde 10 €.

Waarde

Helaas zijn van deze munt onvoldoende recente aankoopprijzen in ons bestand opgenomen. Waarschijnlijk is deze munt dusdanig nieuw dat deze recentelijk niet in de verkoop is aangetroffen. Om die reden is het lastig aan te geven wat deze munt waard is. Ter indicatie van de waarde kunt u kijken bij vergelijkbare munten met hetzelfde ontwerp of uit dezelfde periode.

Bijzonderheden

De winkelprijs bij uitgifte is € 364,95. De munt is verkrijgbaar bij de Koninklijke Nederlandse Munt. De oplage van slechts 2000 exemplaren is net als die van het Tulpen tientje het kleinst van alle gouden 10 euro munten. Indien de munt is uitverkocht bij de KNM, dan is deze meestal nog wel verkrijgbaar bij munthandelaren, zij het soms tegen een hogere prijs.