10 euro 2011 - Muntgebouw

De gouden munten van tien euro zijn in Nederland gemaakt vanaf 2002 tot heden. Afhankelijk van het jaar zijn er één of meer herdenkingstientjes uitgegeven. Net als de gouden munten van tien gulden vanaf 1875 is de diameter 22,5 mm, het gewicht 6,720 gram en is de rand gekarteld zonder randtekst. In 2011 zijn 3500 gouden tien euro munten met het thema Muntgebouw geslagen.

Ontwerp

In 1911 sloeg koningin Wilhelmina bij de feestelijke opening van het nieuwe Muntgebouw te Utrecht een gouden tientje. Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van het Muntgebouw is in 2011 ter gelegenheid van dit jubileum het Muntgebouw Tientje geslagen. Het ontwerp is van de hand van Juan José Sánchez Castaño. De kopzijde toont het portret van koningin Beatrix, gevelonderdelen van het Muntgebouw en een blok met de tekst BEATRIX KONINGIN DER NEDERLANDEN. De muntzijde staat in het teken van innovatie en omvat een QR-code die leidt naar de website met meer informatie over deze herdenkingsmunt. Aan weerszijden van de QR-code staat in gestyleerde letters 100 JAAR. Onder de code staat een muntpers afgebeeld, met links ervan de waarde 10 EURO en rechts de tektst MUNTGEBOUW. Onder de pers staan het muntmeesterteken en het muntteken. Bovenaan staat in romeinse cijfers het jaartal Ao DOM: MCMXI (1911).

Het ontwerp is in 2012 door een internationale jury uitgeroepen tot Coin of the Year. De prijs hiervoor wordt uitgereikt tijdens de World Money Fair in het eerste weekend van februari 2013 in Berlijn.

Waarde

Op basis van recente aankoopprijzen (zie onder) en de huidige goudprijs kan de waarde van een gemiddeld exemplaar van deze munt geschat worden op een bedrag tussen de € 440 en € 510.

Let op: deze schatting slaat op het bedrag wat een geïnteresseerde koper voor de munt over zou kunnen hebben. Indien u zelf deze munt wilt verkopen, dan kan de opbrengst door aftrek van kosten cq. provisie lager uitvallen. Aan deze schatting kunnen geen rechten worden ontleend.

Bijzonderheden

De winkelprijs bij uitgifte was € 359,95. De munt was onder andere verkrijgbaar bij de Koninklijke Nederlandse Munt en bij leden van de Nederlandse Vereniging van Munthandelaren.

Aankoopprijzen

In onderstaande tabel kunt u de meest recente aankoopprijzen in ons bestand inzien.
Deze prijzen zijn inclusief alle kosten, zonodig gemiddeld, zonder correctie voor de huidige goudprijs.

DatumLocatieKwaliteit/BijzonderhedenPrijs p/st
12-dec-2013Rietdijk2 stuks, Proof. Los en in originele cassette€ 217
8-jun-2012RietdijkProof€ 330
2-jun-2012Theo PetersProof€ 295
23-mei-2012MPOProof€ 272