10 euro 2013 - Vrede van Utrecht

De gouden munten van tien euro zijn in Nederland gemaakt vanaf 2002 tot heden. Afhankelijk van het jaar zijn er één of meer herdenkingstientjes uitgegeven. Net als de gouden munten van tien gulden vanaf 1875 is de diameter 22,5 mm, het gewicht 6,720 gram en is de rand gekarteld zonder randtekst. In 2013 zijn 2000 gouden tien euro munten met het thema Vrede van Utrecht geslagen.

Ontwerp

Het Vrede van Utrecht tientje is de eerste herdenkingsmunt van 2013 en de laatste officiële herdenkingsmunt met de beeltenis van koningin Beatrix die in 2013 afstand doet van de troon. De munt is uitgegeven ter ere van de viering 300 jaar Vrede van Utrecht, de eerste vrede die tot stand kwam middels diplomatie.

De muntzijde van dit tientje toont gedetailleerde 3D veerpennen, die staan voor de 35 delegaties die de Vrede van Utrecht in 1713 ondertekenden. De kronkelige lijnen afkomstig uit de pennen vormen een wereldbol die gericht is op de locatie van Nederland, met over die plek heen het wapen van de stad Utrecht.
Onder de wereldbol staat 10 €. Rondom langs de rand staat de tekst "300 JAAR VREDE VAN UTRECHT 2013". Rechtsonder naast de wereldbol staan de initialen E L van de ontwerper Erno Langenberg, het muntmeesterteken en het muntteken.

De kopzijde toont op soortgelijke wijze het portret van koningin Beatrix, kijkend naar links en eveneens opgebouwd uit lijnen afkomstig van de veerpennen rondom. Langs de rand staat de tekst "BEATRIX KONINGIN DER NEDERLANDEN".

Waarde

Op basis van recente aankoopprijzen (zie onder) en de huidige goudprijs kan de waarde van een gemiddeld exemplaar van deze munt geschat worden op een bedrag tussen de € 540 en € 560.

Let op: deze schatting slaat op het bedrag wat een geïnteresseerde koper voor de munt over zou kunnen hebben. Indien u zelf deze munt wilt verkopen, dan kan de opbrengst door aftrek van kosten cq. provisie lager uitvallen. Aan deze schatting kunnen geen rechten worden ontleend.

Bijzonderheden

De winkelprijs bij uitgifte was € 389,95. De munt was vanaf 12 april 2013 verkrijgbaar bij de Koninklijke Nederlandse Munt (KNM). De oplage is 2000 exemplaren. Indien de munt is uitverkocht bij de KNM, dan is deze meestal nog wel verkrijgbaar bij munthandelaren, zij het soms tegen een hogere prijs.

Aankoopprijzen

In onderstaande tabel kunt u de meest recente aankoopprijzen in ons bestand inzien.
Deze prijzen zijn inclusief alle kosten, zonodig gemiddeld, zonder correctie voor de huidige goudprijs.

DatumLocatieKwaliteit/BijzonderhedenPrijs p/st
12-dec-2013RietdijkProof in originele cassette€ 295