10 euro 2012 - Grachtengordel

De gouden munten van tien euro zijn in Nederland gemaakt vanaf 2002 tot heden. Afhankelijk van het jaar zijn er één of meer herdenkingstientjes uitgegeven. Net als de gouden munten van tien gulden vanaf 1875 is de diameter 22,5 mm, het gewicht 6,720 gram en is de rand gekarteld zonder randtekst. In 2012 zijn 2500 gouden tien euro munten met het thema Grachtengordel geslagen.

Ontwerp

Het Grachtengordel tientje is de derde herdenkingsmunt van 2012. De munt besteedt aandacht aan het werelderfgoed dat door de UNESCO organisatie van de Verenigde Naties als dusdanig is erkend. In 2012 bestaat de organisatie 40 jaar. Deze munt is de eerste uitgifte van een nieuwe serie van negen munten over het Nederlands Werelderfgoed. Als eerste onderwerp is gekozen voor de Amsterdamse Grachtengordel. In 2013 bestaan de grachten 400 jaar. Het grachtengebied binnen de ring van de Singelgracht is in 2010 opgenomen in de werelderfgoedlijst.

Het ontwerp van de munt is van de hand van Tine Melzer. De kopzijde van de munt toont het portret van koningin Beatrix te midden van een wereldkaart waarvan de contouren door vingerafdrukken zijn gevuld. Ter hoogte van Europa staan de initialen van de ontwerper (TM). Rondom langs de rand staat de tekst BEATRIX koningin der Nederlanden.

Op de muntzijde gaat de werelkaart verder en staat in het midden de gedetailleerde UNESCO-plattegrond van de Amsterdamse Grachtengordel. Boven deze afbeelding staat de nominale waarde van de munt uitgeschreven in letters, met links en rechts het muntteken en het muntmeesterteken. Links boven de plattegrond staat het UNESCO-logo. Er onder staat de tekst Grachtengordel Amsterdam 2012.

Waarde

Op basis van recente aankoopprijzen (zie onder) en de huidige goudprijs kan de waarde van een gemiddeld exemplaar van deze munt geschat worden op een bedrag tussen de € 540 en € 550.

Let op: deze schatting slaat op het bedrag wat een geïnteresseerde koper voor de munt over zou kunnen hebben. Indien u zelf deze munt wilt verkopen, dan kan de opbrengst door aftrek van kosten cq. provisie lager uitvallen. Aan deze schatting kunnen geen rechten worden ontleend.

Bijzonderheden

De winkelprijs bij uitgifte was € 389,95. De munt was verkrijgbaar bij de Koninklijke Nederlandse Munt (KNM). De oplage is 2500 exemplaren. Indien de munt is uitverkocht bij de KNM, dan is deze meestal nog wel verkrijgbaar bij munthandelaren, zij het soms tegen een hogere prijs.

Aankoopprijzen

In onderstaande tabel kunt u de meest recente aankoopprijzen in ons bestand inzien.
Deze prijzen zijn inclusief alle kosten, zonodig gemiddeld, zonder correctie voor de huidige goudprijs.

DatumLocatieKwaliteit/BijzonderhedenPrijs p/st
12-dec-2013RietdijkProof in originele cassette€ 289