Goudprijs

Een echt gouden tientje uit Nederland bestaat voor 90% uit goud. Met een gewicht van 6,72 gram bevat het dus 6,05 gram puur goud. De overige 10% is koper, maar zolang goud nog veel duurder is dan koper is de goudprijs bepalend voor de intrinsieke waarde van het gouden tientje. Bij een goudprijs van € 69,17 is een gouden tientje dus zeker € 418 euro waard, nog los van de verzamelwaarde. De goudprijs (spotprijs) wordt bepaald op de wereldmarkt (zie onder). Ook bij koop en verkoop tussen particulieren of ondernemers is de spotprijs op internationale beurzen bepalend, maar moet men wel rekening houden met een kostenmarge.

Als een tientje schaars is en van goede kwaliteit kan het voor verzamelaars nog veel meer waard zijn. Lees verder »

Bereken de goudwaarde

Hieronder kunt u uitrekenen hoeveel uw goud waard is. Geef het gewicht en gehalte in en druk op de knop Bereken om op basis van de huidige goudprijs (€ 69,17 per gram) uit te rekenen wat de waarde in euro’s is. Gebruik indien nodig de punt als decimaalteken.

gram      
euro  

Let op: bovengenoemde waarde is gebaseerd op het gewicht, het gehalte en de actuele goudprijs. Bij koop en verkoop moet men rekening houden met een kostenmarge.
 

Marktprijs

Door velen wordt goud gezien als een waardevaste investering die beschermt tegen de gevolgen van inflatie. Echter, de invloed van speculatie op de marktwaarde van goud valt niet te onderschatten.

In tijden van onzekerheid willen meer mensen hun geld in goud omzetten en stijgen de goudprijzen. Stijgende prijzen kunnen de belangstelling nog verder vergroten. In tijden van economische groei kan men juist behoefte hebben aan contanten of zijn aandelen aantrekkelijker, waardoor de vraag naar goud afneemt en de prijzen kunnen dalen.

Goudprijs 10 jaar [grafiek van www.kitco.com]
De grafiek hiernaast laat zien dat afgelopen tien jaar de marktprijs (in USD) enorm is gestegen, maar dat in 2011 en 2012 de prijs sterker fluctueerde dan in voorgaande jaren. De stijging is deels gerelateerd aan inflatie, deels aan de gestegen vraag.

Eind 2011 zien we dat de sterk opgaande trend omslaat. In 2012 toont de goudprijs stevige stijgingen, maar ook flinke dalingen. In april 2013 zien we de grootste daling sinds jaren en deze daling zet door, gevolgd door een tweede sterke daling in juni 2013. In de maanden daarna schommelt de prijs rond de 32 euro per gram; een kwart lager dan de 42 euro van het jaar ervoor. Eind 2013 zakt de goudprijs naar het laagste niveau sinds 2010. In 2014 en 2015 zien we tijdelijke oplevingen, maar blijft de trend negatief. In 2016 wordt ingeluid door een opleving die halverwege het jaar weer instort. Gedurende 2017 en begin 2018 klimt de goudprijs zonder grote schommelingen. Politieke onzekerheden versnellen deze stijging nauwelijks. De kentering komt wanneer in 2020 de corona pandemie zorgt voor wereldwijde economische gevolgen, waaronder grote fluctuaties op aandelenbeurzen wereldwijd. Eind juli wordt de piek van 2011 overstegen en is een gram goud 53 euro waard.

Door fluctuatie van de dollarkoers kan de goudprijs in euro’s verschillen. Terugkijkend blijken exponentiële prijsstijgingen in de periode tot 2011 gecorrigeerd en zien we dat veel beleggers de goudmarkt verlaten, om pas jaren later terug te keren. Dit uit zich in aanhoudende prijsdalingen tot 2015 en traag herstel in de periode erna. Vanaf medio 2019 gaat het sneller, met flinke uitschieters in 2020.