Goud

Goud is zwaar, zacht en waardevol. Het glimt en is bovenal een edel metaal dat niet verweert of verkleurt. Het wordt veel gebruikt in sieraden en is van oudsher gebruikt als betaalmiddel. Munten van goud zijn vanaf de vroege oudheid tot op heden geproduceerd. Lees verder voor meer informatie over goud…

Zwaar

Goud is een zeer dicht metaal. Goud is ruim 19 keer zo zwaar als water. Het soortelijk gewicht van goud is 19,3 kg per dm³, terwijl een zelfde maat water exact 1 kg weegt (bij 4°C). Goud is zwaarder dan lood en kwik, maar er zijn ook elementen die nog zwaarder zijn (b.v. iridium). Zilver weegt ongeveer 10,5 kg per dm³ en is daarmee een stuk lichter dan goud en iets lichter dan lood.
(Eén dm³ staat gelijk aan de inhoud van een fles van 1 liter).

Zacht

Goud is een vrij zacht metaal. Van alle bekende metalen is goud, na lood, het makkelijkst te buigen en te vervormen.

1 gram goud [Foto: Spaarbaak.nl]Een plaatje goud van 1 gram kan ongeveer 10mm x 5mm x 1mm groot zijn, maar kan worden uitgehamerd of geplet en gewalst tot een vel bladgoud met een oppervlakte van 1 vierkante meter. Het heeft dan een dikte van 1/19 micrometer (0,052 µm). Een klein velletje bladgoud van bijvoorbeeld 8x8cm is daardoor niet heel duur en een voorwerp dat verguld is, kost niet veel meer dan wanneer het niet verguld is.

Omdat goud zo zacht en krasgevoelig is, wordt het vaak harder gemaakt door het met andere metalen te mengen, bijvoorbeeld met zilver of koper. Puur goud heeft een zuiverheid van 24 karaat. Veel voorkomende munten als de krugerrand en het gouden tientje zijn 22 en 21,6 karaat. Gouden sieraden zijn meestal 14 of 18 karaat.

De afbeelding hierboven is van een klein plaatje goud, uitgegeven door Credit Suisse. Het gehalte is 999.9, overeenkomend met 99,99%, dus zeer zuiver 24 karaat goud. Het gewicht is 1 gram. Naast deze gegevens is het plaatje voorzien van het waarmerk CHI Essayeur Fondeur van de raffinaderij die het plaatje heeft gefabriceerd en van een serienummer. Klik op de afbeelding om deze vergroot weer te geven.

Waardevol

Goud is net als zilver een edelmetaal, maar dan veel schaarser. Omdat goud zo schaars is, met daarbij interessante eigenschappen (roestvrij, glimmend), wordt het al eeuwenlang als een waardevol metaal gezien. In Egyptische hiërogliefen van de 26e eeuw voor Christus wordt al melding gemaakt van goud als betaalmiddel. Tot ongeveer halverwege de 20e eeuw na Christus werd goud nog veelvuldig gebruikt voor munten.

Tegenwoordig wordt goud vooral gebruikt als belegging en wordt het soms gezien als een waardevaste investering. Men kan daarvoor in goud handelen op de beurs, of fysiek goud kopen of verkopen. Echter, de invloed van vraag en aanbod op de marktwaarde van goud valt niet te onderschatten.
Lees verder »

Sieraden

Gouden sieraden zijn vanwege het draagcomfort en de prijs meestal niet erg zwaar. Een smalle damesring kan slechts enkele grammen wegen en een grotere herenring weegt vaak ook minder dan 10 gram. Om het gewicht exact te bepalen kunt u een precisie-weegschaal gebruiken, of even aan een juwelier vragen het sieraad te wegen. Wilt u weten hoe zuiver het gebruikte goud is, dan kunt u met een sterk vergrootglas het ingeslagen merkje bekijken.

[bronnen*: Wikipedia, De Nederlandsche Bank]