10 euro 2014 - De Nederlandsche Bank

De gouden munten van tien euro zijn in Nederland gemaakt vanaf 2002 tot heden. Afhankelijk van het jaar zijn er één of meer herdenkingstientjes uitgegeven. Net als de gouden munten van tien gulden vanaf 1875 is de diameter 22,5 mm, het gewicht 6,720 gram en is de rand gekarteld zonder randtekst. In 2014 zijn 1500 gouden tien euro munten met het thema De Nederlandsche Bank geslagen.

Ontwerp

Het Nederlandsche Bank tientje is de eerste herdenkingsmunt van 2014 en de derde officiële Nederlandse 10 euro herdenkingsmunt met het portret van koning Willem-Alexander. De munt is geslagen ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van De Nederlandsche Bank (DNB). In 1814 is DNB opgericht door koning Willem I, ter bevordering van de economie door het verstrekken van kredieten aan het bedrijfsleven. Daarnaast bracht DNB met de uitgifte van bankbiljetten ook een uniform ruilmiddel in omloop.

Het tientje is ontworpen door de munt- en penningenontwerper Michael Guilfoyle. Het bijzondere grafisch ontwerp is geïnspireerd op de gulden bankbiljetten. Het ontwerp is gebaseerd op een verfijnd kalligrafiepatroon, dat vroeger als beveiligingskenmerk op bankbiljetten stond.

Op de kopzijde is binnen het lijnenpatroon het silhouetportret van Koning Willem-Alexander zichtbaar, omgeven door de tekst ""WILLEM-ALEXANDER KONING DER NEDERLANDEN" en het jaartal 2014.

De muntzijde toont binnen het lijnenpatroon de waarde 10 euro. Op de achtergrond is voorzien de van microtekst. De tekst uit het wetboek van strafrecht stond traditioneel op de Nederlandse bankbiljetten en geeft aan dat het verboden is om bankbiljetten ("muntspeciën") te vervalsen. Bovenaan staat de tekst "De Nederlandsche Bank", onderaan de tekst "200 jaar" met daarboven het muntmeesterteken, de initialen van de ontwerper en het muntteken.

Waarde

Helaas zijn van deze munt onvoldoende recente aankoopprijzen in ons bestand opgenomen. Waarschijnlijk is deze munt dusdanig nieuw dat deze recentelijk niet in de verkoop is aangetroffen. Om die reden is het lastig aan te geven wat deze munt waard is. Ter indicatie van de waarde kunt u kijken bij vergelijkbare munten met hetzelfde ontwerp of uit dezelfde periode.

Bijzonderheden

De winkelprijs bij uitgifte is € 349,00. De munt is verkrijgbaar bij de Koninklijke Nederlandse Munt. De oplage van slechts 1500 exemplaren is kleiner dan die van de voorgaande gouden 10 euro munten. Indien de munt is uitverkocht bij de KNM, dan is deze meestal nog wel verkrijgbaar bij munthandelaren, zij het soms tegen een hogere prijs.